Verslag BK – Charleroi 24-26/07/2015

Na enkele weken hard zwoegen, was het eindelijk zover: vrijdag 24 juli kon het BK van start gaan. Luca mocht de spits afbijten en kwam met 27.75 dicht in de buurt van zijn besttijd op de 50m vrije slag. Ook Simon waagde zijn kans op dit nummer en zwom een snelle 27.73. Tenslotte kwam Jonas aan de start en tikte aan op 25.67. Met deze tijd had hij zijn ticket vast voor een plaatsje in de finale. Nadien was het de beurt aan Jasper op de 50m schoolslag. Hij zwom een knappe 36.28 en wist zo zijn besttijd bijna te evenaren. Terwijl de jongens even konden bekomen van hun eerste inspanning van het weekend, mocht Karen zich klaarmaken voor de 100m vrije slag. Zij zwom 1.03.07, net ietsje trager dan haar besttijd. Kort daarop was het alweer tijd voor de 100m vlinderslag van Jonas. Met een tijd van 1.01.36 had hij zijn tweede finaleplaats van die namiddag vastgelegd. Simon wist ons nadien positief te verbazen op de 200m rugslag. Hij verbeterde zijn besttijd met maar liefst 6 seconden! Dit leverde een mooie 2.29.08 op. Luca sloot de voormiddag af met 400m vrije slag. Ook hij zwom sneller dan ooit tevoren en liet een mooie 4.32.02 op het bord verschijnen. Een dikke 10 seconden sneller dan zijn inschrijvingstijd! Na een kleine siësta moest Jonas zich alweer concentreren voor zijn finale op de 50m vrije slag en 100m vlinderslag. Hij behaalde een derde plaats met een tijd van 25.13. Ondanks zijn bronzen medaille toch een kleine ontgoocheling wegens een technisch foutje dat hem duur kwam te staan. Hij herpakte zich voor de 100m vlinderslag en zette opnieuw een besttijd neer: 1.00.60. Hiermee was hij de vierde Belg. Op het einde van de dag mochten we nog genieten van een geweldige sfeer tijdens de aflossing. Ook AST had, na een lange periode van afwezigheid, een jongensteam klaar staan. Luca, Simon, Jasper en Jonas stonden enthousiast paraat aan de startblokken. Ze zwommen allemaal hun besttijd en stonden op de uitslag op een verdiende 6 de plaats. Hiermee wisten ze enkele grote clubs zoals FIRST achter zich te laten. Wat een geweldige ervaring om weer mee te mogen doen tussen de grote clubs! Met een heel tevreden gevoel gingen we naar huis. Achteraf bleek dit slechts het begin van een geweldig weekend te worden.

Zaterdagochtend mocht onze jongedame starten op de 200m vrije slag. Ook hier wist zij haar besttijd te evenaren met een tijd van 2.16.95. De drie jongens stonden op dat moment al in spanning te wachten op de 100m vrije slag. Alweer een knappe prestatie van Simon: 59.39. Dit was slechts de tweede keer dat hij onder de minuut zwom, dus een knappe bevestiging van het zomercriterium twee weken geleden! Met zijn 58.66 zwom Luca exact dezelfde tijd als voordien en ook hij kon zijn besttijd dus bevestigen. Nadien stond Jonas klaar om te starten. Een 55.22 was voldoende om met de vierde tijd in de finale geplaatst te worden. Vervolgens was opnieuw Simon aan de beurt op de 50m rugslag. Dankzij een hoge slagfrequentie wist hij een dikke seconde los te prutsen van zijn besttijd en tikte aan op 31.26. Kort daarop volgde de 100m schoolslag van Luca: 1.16.69. Amper een seconde van zijn besttijd verwijderd. In de namiddag kroop Jonas een trapje hoger op het podium en behaalde een zilveren medaille. Hij verbeterde zijn persoonlijk record en zette een knappe 54.91 neer. Moe maar voldaan keerden we ’s avonds naar huis om uit te rusten voor onze laatste dag in Charleroi.

Luca en Jonas moesten zich zondag als eerste bewijzen op de 200m vrije slag. Luca probeerde zijn eerste 100m wat sneller te starten dan gewoonlijk en dit leverde hem een mooie 2.07.10 op. 2 dikke seconden verbeterd! Ook Jonas verbeterde zijn besttijd met 2 seconden: 2.02.62. Opnieuw goed voor een vierde tijd in de finale. Even een risico genomen: na onderling overleg besloten we Jonas voor deze finale af te melden. Hij wou zich volledig focussen op de finale van de 50m vlinderslag die later in de voormiddag aan bod kwam. Simon schitterde opnieuw op de 100m rugslag en zwom een supersnelle 1.07.95. Wie had dit durven denken? Nadien zwom Karen een persoonlijk record op de 50m vrije slag in 29.42. Nadat Jonas in januari Vlaams Kampioen werd op de 50m vlinderslag waren er nu langs alle kanten hoge verwachtingen. Hij plaatste zich vlot voor de finale in een tijd van 27.00. Luca was de laatste jongen in de voormiddag en zwom een knappe besttijd op de 200m schoolslag in 2.46.33. Hiermee verbeterde hij zijn besttijd die amper twee weken oud was! Na haar 50m vrije slag was Karen opgewarmd voor een grotere opdracht, namelijk de 400m vrije slag. Ook hier kwam ze dicht in de buurt van haar besttijd en zwom ze 4.48.00. In de namiddag waren alle ogen gericht op Jonas. Hij had dan ook maar één doel voor ogen: goud op de 50m vlinderslag.Enkele stressmomentjes, zweetuitbarstingen en kippenvelletjes later, zorgde ons sprintmachine voor een fantastische afsluiter van een ongelooflijk goed BK: 26.73. Hiermee was hij de snelste Belg en belandde hij trots op het hoogste deel van het podium: Goud!

Het Belgisch Kampioenschap in Charleroi kende vele hoogtepunten en was dan ook een mooie beloning voor het harde werk dat onze zwemmers gedurende het hele seizoen geleverd hebben. Wij zijn in elk geval dankbaar voor hun inzet, motivatie en enthousiasme!

 

Zilver 100cr-1 Trainer michael-1 Slapen2-1 Jonas medailles 2 Jonas goud 50vl Jonas brons 50cr Groep met trainers